LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Dravska liga i Hrvatske vode opet "ratuju" zbog bregunica - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

24.09.2007., ponedjeljak

Dravska liga i Hrvatske vode opet "ratuju" zbog bregunica

Dravska liga je upozorilia da Hrvatske vode nastavljaju s učvršćivanjem desne obale Drave kod Sigeca, koje je 2005. godine obustavljeno zbog negodovanja javnosti. Tada su zbog betoniranja stradale ptice bregunice, tvrdi predsjednik Dravske lige Ivan Darko Grlica:
- Oko 180 parova tih ptica tada je živo zakopano zajedno s mladima.
Nastavkom radova dovodi se u pitanje i međunarodni projekt pod pokroviteljstvom UNESCO-a – Biosferni rezervat Drava – Mura
. Grlica je upozorio da su Hrvatske vode dozvole za radove dobile pod sumnjivim okolnostima. Inspektor zaštite okoliša Hrvoje Sunković pogrešno je utvrdio da bregunica nema, pa je Uprava za zaštitu prirode izdala odobrenje suprotno planovima Ministarstva kulture. Direktor razvoja u Hrvatskim vodama Danko Biondić opovrgnuo je nezakonitost radova i rekao da je zadatak Hrvatskih voda sprječavanje nesreća te zaštita ljudi i imovine. Istina je da su bregunice stradale, priznaje Biondić, no Hrvatske vode se moraju držati zakona.
dravskaLigadravskaLiga
- Zakon o zaštiti prirode ne dopušta radnje koje mogu dovesti do uništenja ekološki značajnih područja, ali isto tako, mjerodavno Ministarstvo može dopustiti radnje ako su takvi zahvati potrebni radi prevladavajućeg javnog interesa. To je u ovom slučaju bilo tako i stoga nam je Ministarstvo dozvolilo sadašnje radove – objasnio je Biondić.
Naime, stanovnici Općine Drnje već tri godine traže da se zaustavi ulazak Drave u poljoprivredno zemljište. Načelnik Općine Mladen Kolarek je pojasnio što se na tom je mjestu događalo prije dvadesetak godina:
- Doživjeli smo da nam je Drava odnesla dvjestotinjak hektara privatne poljoprivredne zemlje i da vlasnici tih površina nisu dobili ništa na ime naknade. Samo otpis vodne naknade i poreza, ništa više – kazao je Kolarek i protivnike projekta pozvao da se stave u kožu vlasnika tih površina, koje godinama nitko ništa nije pitao.
Kao rješenje problema s gnjezdilištem bregunica, Kolarek predlaže navažanje dvjestotinjak kubika zemlje, čime bi se pticama ponudilo gotovo prirodno stanište, što bi koštalo dvjestotinjak tisuća kuna i zadovoljilo obje strane.
Radio Koprivnica

Kampanja Zelene akcije:'Spasimo Dravu!'

- 19:20 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.