LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

VIDEO:"U posjeti starim vremenima"-2007. - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

15.10.2007., ponedjeljak

VIDEO:"U posjeti starim vremenima"-2007.

klas


Ove nedjelje održana je 5.folklorno-glazbeno-gastronomska manifestacija na etno imanju "Zlatni klas Otrovanec" pod nazivom "U posjeti starim vremenima".

VIDEO 1-Ovo je Pepeljugina kočija kao što svi znate,no neznate odakle je došla ovdje. To ćete saznati uskoro na ovom blogu jer o tome slijedi cijela priča.Probne vožnje upravo izvode Branko Keserica i Goran Smiljanić
VIDEO 2-Vesele cure i dečki iz Otrovanca: Njihov nastup je zaista prekrasno gledati i slušati a vraća nas u prošlo vrijeme.Prava je sreća da se ova družina okupila u KUD Otrovanec!

VIDEO 3-Drvena stupa je služila za "včinjanje" heljdine kaše i tučenje bučinih koščica za pravljenje bučinog ulja ili tzv "koščičnog" ulja. U ovoj prilici Josip Cugovčan tuče koščice koje se zatim kuhaju , prešaju i tako se dobivalo to koščično ulje. Ostatak ili tzv. žufa je bila dobar dodatak nekim jelima npr. pogačama i zlevankama.
VIDEO 4-Majstor Vlašić ,majstor ili umjetnik? Bolje rečeno svestran čovjek kakvi su na selu uvijek bili dragocjeni.Ovo je njegov lutkarski prikaz života na selu . Lutke su u mehaničkom pokretu. Udruga starih sportova Podravske Sesvete u igri već zaboravljenih igri i sportova na selu . Izvanredno dobro dopunjavaju ovaj ambijent starih vremena.Udruga žena iz Kladara vrijedni su čuvari tradiconalnih vrijednosti svog kraja.Pjevaju i plešu odlično! Stjepan Ivanec jedan od najstarijih slikara Podravske naive također kladarec . Majstor Oršoš Stjepan iz vrbovog drva kopa teslom struganke tj.drvene zdjele, korita kuhače.To na ovaj način više nitko ne radi.

VIDEO 5-Majstor kovačije Rok Pintar je zaista majstor svog zanata.Na očigled prisutnih se iz komada željeza u njegovoj ruci stvara nekakav predmet. Nekad velik nekad mali poput kakve minijature ali uvijek savršeno obrađen.Sve to je još popraćeno zvukom čekiča i nakovnja , zvukom koji se proteže u davna vremena.Veseli dečki iz udruge "Aršanj " ali mislim da ih ima i iz Otrovanskog i Kladarskog brega,rado nude na kušanje svoja stara i nova vina "neznaš koja su bolja i onda neš" pil?
VIDEO 6-Ovog gospodina poznajemo još iz vremena davnih kad se Podravina nije spominjala u meteorološkim izvješćima i drago nam je da je bio naš gost(možda odtuda i lijep dan, ko zna?).Jahači i voditelji konja Konjičkog kluba"Zlatni klas Otrovanec"-Carmen Keber,Klara Novaković, Lidija Keber,Petra Bajić,Dora Franjić i Svjetlana Šelimber vodili su djecu i odrasle u obilazak imanja na konjima.


VIDEO 7-Majstor Nenad Dijaković čak i na ovom prastarom drepangu izrađuje predmete poput svijećnjaka ,raznih posuda a djecu i odrasle poseno vesele plesači koje tjeraju bičem a oni još i plešu.E da mu je tu barem njegov drepang!!! Mario Fluksi vrijedno mjesi glinu koja pod njegovim prstima na lončarskom kolu začas postaje zdjela,ćup ili vaza.Pravo uživanje je promatrati ga dok radi.(usput zahvaljujem g. Marijanu Ružman što nam je omogučio kontakt sa ovim izvanrednim čovjekom).U ovom lijepom ali prilično hladnom danu "Podravski Mužikaši" su nas uveseljavali cijelo poslijepodne. Bez njih atmosfera ne bi sigurno bila ista.Stjepan Oršoš izrađivao je drvene zdjele od vrbe-struganki.Na ovogodišnjim"starim vremenima"sudjelovali su i keramičarka Zlata Šokec,Foto video klub "Mirko Lauš",poznati podravski slikar naive Stjepan Ivanec,Zlata Šerbeđija sa izradom kozjeg sira,Marta Nemet sa ručno napravljenim lutkama,Antun Oberan koji je pekao rakiju,kočijaši Branko Vranek,Branko Keserica i Goran Smiljanić koji su vozili posjetioce po imanju i kuhari Strukovne škole Pitomača pod vodstvom prof.Darka Baričevića te Marijan Franjić kao gost kuhar.

- 21:04 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.