LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Zašto se na festivalu u Pitomači ne može izvesti romska pjesma - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

27.04.2008., nedjelja

Zašto se na festivalu u Pitomači ne može izvesti romska pjesma

Zašto na ovogodišnjem 16. glazbenom festivalu Pjesme Podravine i podravlja u Pitomači ne može biti pjesama na romskom, pa i na nekim drugim jezicima, danas su na izvanrednoj konferenciji za novinare govorili umjetnički rukovoditelj Marijan Jergović, glasnogovornik festivala Karlo Crnčić, općinski načelnik Željko Grgačić i dogradonačelnik Rikard Bakan.

Pritisci
Oni su odbacili optužbe koje su protiv organizatora festivala iznijeli Goran Đurđević, predsjednik Udruge izvornih Roma Lovara, i Mladen Medak Gaga, voditelj Turističke zajednice Bjelovara.
foto:Večernji list

U proteklih 15 godina festivala pitomačkom žiriju stiglo je više od 800 pjesama, a na službenim večerima festivala nikada se nije izvodila niti jedna pjesma na drugom jeziku osim na hrvatskom, i to s kajkavskim, štokavskim i slavonskim ikavskim narječjem izjavili su danas sudionici konferencije za novinare, naglašavajući da je festival bio i ostao okupljalište raznolikog bogatstva što su ga Podravina i šire područje baštinili iz pučke i umjetničke tradicije.

O pjesmama je odlučivao žiri u sastavu Marijan Jergović, Vladimir Felker, Željko Kovačić i Siniša Leopold, vodeći stručnjaci tamburaške glazbe u nas, koji nisu popustili nikakvim pritiscima izjavio je glasnogovornik Karlo Crnčić.
Općinska vlast odbacila je i prozivku da su Romi 70 posto pučanstva u Pitomači.

Samo četiri
U Pitomači su samo četiri Roma, a neargumentiranom prozivkom nanesena je šteta općini i festivalu, pa razmišljamo o tužbi protiv g. Đurđevića i g. Medaka izjavio je načelnik Željko Grgačić, pozivajući M. Medaka da svoje frustracije rješava u svome Bjelovaru, a ne na području Pitomače, koja se zna brinuti o svojoj kuturnoj baštini, turističkom i svekolikom razvoju.
Autor:Dragutin Šantoši
Večernji list

- 20:39 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.