LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

U Pitomaču zbog tambura, vina i vilenjaka - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

17.06.2008., utorak

U Pitomaču zbog tambura, vina i vilenjaka

Zoran Jelenković:Aršanjski vilenjaci
PITOMAČA - «Na ovom festivalu ne ocjenjujemo, ali evo…», rekao je voditelj Branko Uvodić pustivši publiku da burnim pljeskom, pa i ovacijama, pozove Zadranina Zorana Jelenkovića da joj se još jednom pokloni nakon što je osebujno i s puno emocija izveo pjesmu «Aršanjaski vilenjaci» za koju je napisao glazbu i stihove. Samo nekoliko trenutaka prije nego se u mornarskoj majci, u pratnji tamburaša iz pitomčkog sastava Licitari, pojavio pred Pitomčane, na predivnoj pjesmi srdačno mu je čestitao Stjepan Jeršek Štef koji je, malo prije njega sa sastavom Džentlmeni izveo, također odličnu pjesmu «Svako vrijeme svoje čari nosi», Krunoslava Dražića i Željka Kožarića.

«Aršanjski vilenjaci» već je postao lokalni hit, a sva je prilika da će se melodija vrtjeti na radijskim postajama diljem Hrvatske. Riječ je o autobiografskoj pjesmi koju je momak s Kalelarge posvetio Podravcima potvrdivši tako svoju tezu da je pjesma «ogledalo duše» njenog autora. «Prije dvije godine proveo sam ovdje u Podravini nekoliko nezaboravnih dana. Pitomi ljudi su otvorili svoje srce, a ja im uzvraćam pjesmom», izjavio Jelenković za Virovitica.net.
Nikša Radovanović:Bregi

Tipična podravska pjesma, otpjevana onim poznatim mediteranskom šarmom govori o Dalmatincu koji će se opet vratiti u Podravinu, samo nije siguran «dal zbog dobrog vina, tamburaša ili vilenjaka». Ovogodišnji 16. Festival Podravine i Podravlja donio je, u dvije festivalske večeri 40 novih pjesama - popevki, valecera, polki, čardaša i pisama – sve u podravskom štihu. Prve večeri, u petak, izvedene su 22 skladbe, a prema sudu ocjenjivačkog povjerenstva najbolja je bila pjesma «Suza», Željka Grahovca na tekst Irene Herenčić u izvedbi sastava «Svirci» iz Međimurja.

Zbog toga je ta skladba izvedena i na završnoj večeri, u subotu 14. lipnja. Još je jedna pjesma izvedena u obje večeri: «Irenku», Zdravka Šljivca i Terezije Bube Bognar u petak su izvele «Gazde», a u subotu Željko Barba.

Mnogi se slažu da je bio jedan od najkvalitetnijih do sada. Glazbeni znalci izdvajaju koncertnu popevku «Bregi» koju izvodi prvak HNK Nikša Radovanović ili «Ponesimo ljubav» Osječanke Blanke Došen te «Srce podravsko» Najboljih hrvatskih tamburaša, «Svirajte za dušu» Podravskih mužikaša i «Podravini», Renate Holi.
Ansambl Pitomača:Pitomača

«Izuzetno sam zadovoljan ovogodišnjim pjesmama, imali smo za svakoga po nešto – i pjesme koje su umjetnički vrijedne i one koje će živjeti u narodu, ne samo u Podravini već i u ostatku Hrvatske pa i u cijelom svijetu. Zapravo, nema loše pjesme. Na domaćem terenu vjerojatno najbolje prolaze domaće snage, izvođači iz Virovitičko-podravske županije na što smo posebno ponosni jer ih ima puno. Prije 15 godina nismo mogli ni sanjati da ćemo imati toliko pjevača i sastava koji mogu nastupiti na svim festivalima diljem Hrvatske», ističe umjetnički ravnatelj festivala dr Marijan Jergović koji je svom kraju ove godine posvetio pjesmu «Pitomača». Izveli su je, na kraju festivala, svi pitomački izvođači, a na poziv voditelja, ansamblu se pridružio i sam dr Jergović.

Likovni umjetnik Stjepan Đukić Pišta koji tradicionalno daruje svoje djelo pitomačkom festivalu , ovoga puta je sliku nazvanu «Jutro» poklonio Branku Uvodiću. Inače, popularni voditelj pozvan je te večeri u Našice, na proslavu 35. obljetnice mature , ali je došao na festival. «Pitomača je moja matura», rekao je.

Voditeljica Rosanda Kokanović potom je pozvala autore da već sada razmišljaju o novim pjesmama i pozdravila festivalskim pozdravom: «Do Vidova».

Festival je održan pod viskom pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, Virovitičko – podravska županije i Općine Pitomača. Generalni pokrovitelj bio je virovitički TVIN.


Goran Gazdek/Glas Slavonije
Virovitica net

- 20:40 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.