LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Zmajevi pitomački i okolni - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

01.07.2008., utorak

Zmajevi pitomački i okolni

zmajevi


U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer je održano ustrojenje virovitičkog Zmajskog stola za čijeg je pročelnika izabran prof. Ivan Zelenbrz, dok je za tajnika izabran Rajko Stilinović.

Profesor Zelenbrz zahvalio se na časti koja mu je pripala nakon što je izabran pročelnikom virovitičkog Zmajskog stola koji je prema Zelenbrzovim riječima, za Virovitičko-podravsku županiju značajan rodoljubni, domoljubni i kulturni čin.

- Program djelovanja virovitičke braće temeljiti će se na njegovanju, čuvanju i obnavljanju bogate prirodne baštine te na oživljavanje uspomena na znamenite i zaslužne Hrvate kao i važne događaje iz hrvatske prošlosti. Virovitička družba u budučnosti predvidjela je postavljanje biste Stjepanu Cimermanu, te postavljanje niza bista zaslužnim Virovitičanima na šetalištu ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici. Zalagat ćemo se za moguće obnavljanje spomenika kulturno-povijesne baštine kao što je Ružica Grad kod Orahovice, Franjevačkog samostana i Dvorca Pejačević u Virovitici, Preradovićeve rodne kuće u Grabrovnici, te drugih vrijednih spomeničkih građevina, rekao je pročelnik virovitičkog Zmajskog stola, prof. Ivan Zelenbrz.

Članovi virovitičkog Zmajskog stola su: Zmaj virovitičko-podravski Josip Đakić, Zmaj pitomački II. Rajko Stilinović, Zmaj virovitički V. Ivica Kirin, Zmaj virovitičko-bilogorski Zvonko Kožnjak, Zmaj orahovački Josip Nemec, Zmaj starogradački prof Ivan Zelenbrz i Zmaj slatinsko-papučki Ivan Roštaš.
(aj)

zmajevi


fotografije i tekst:Virovitica online


Kako se postajem članom Družbe?

Primanju u punopravno članstvo u Družbi uvijek prethodi pripravnički rok, tijekom kojeg se kandidat upoznaje s pravilima, običajima, zadaćama i duhom Družbe te dokazuje da je spreman i sposoban sudjelovati u njezinu radu. Da bi netko uopće postao kandidat, mora pokazati određeni interes za Družbu a njegovu prijavu moraju podržati dva stara brata. Naposljetku Meštarski zbor, kojeg čini deset istaknutih članova Družbe, o primanju nove braće odlučuje "balotiranjem", tako da svaki od njih u posebnu kutiju stavlja crnu ili bijelu kuglicu. Da bi novi član bio prihvaćen odluka mora biti jednoglasna, odnosno sve kuglice moraju biti bijele. (ncl)

Povijest Družbe

Družbu su 1905. osnovali Emilij Laszowski Szeliga, Prazmaj Brloški i Ozaljski I. i dr. Velimir Deželić st.,- Prazmaj Klokočki. Ime su odabrali po uzoru na Red zmajskih vitezova hrvatsko-ugarskog kralja Žigmunda iz 1408. godine, koji se također bavio znanošću i kulturom, a prvotno su njegovi članovi bili uglavnom Hrvati.
Družba "Braća hrvatskoga zmaja"

U razdoblju Nezavisne Države Hrvatske Družba je bez znanja njenih članova pretvorena u državnu ustanovu i preimenovana u "Vitežki red hrvatskoga zmaja". 1945. godine ponovno je uspostavljena u izvornom svojstvu i pod starim nazivom, da bi je godinu kasnije vlasti jugoslavenskog komunističkog režima zabranile i raspustile. Družba je obnovljena 1990. godine, kao "prva od svih zabranjenih hrvatskih kulturnih udruga koja je započela svoje djelovanje u osvit stvaranja Republike Hrvatske," navodi se na početku Pravilnika Družbe.

Utemeljitelji Družbe imaju počasni zmajski naslov Prazmaj-osnivatelj, a obnovitelji iz 1990. Prazmaj-obnovitelj. Među najznačajnijim djelima Družbe od njenog osnivanja do danas je prenošenje posmrtnih ostataka Zrinskog i Frankopana 1919. iz Bečkog Novog Mesta u zagrebačku katedralu, kao i posmrtnih ostataka Eugena Kvaternika i njegovih suboraca 1921. godine.

Družba je početkom stoljeća osnovala zagrebačku Gradsku knjižnicu, Gradski arhiv, Muzej Grada Zagreba i Društvo za spasavanje, odnosno današnju Hitnu pomoć. U vlasništvu Družbe je, osim Viteške dvorane u Kuli nad Kamenitim vratima, i stari grad Ozalj, čija je obnova jedan od njenih većih aktualnih projekata. Družba je do sada podigla gotovo 300 spomenika i spomenploča u cijeloj Hrvatskoj. (ncl)

- 09:40 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.