LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

PROVEDBENI URBANISTIČKI PLAN (PUP) IZ 1984. – zaboravljena vrijednost?! • Nekada se ipak gledalo za budućnost, a danas?(1.dio) - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

07.06.2009., nedjelja

PROVEDBENI URBANISTIČKI PLAN (PUP) IZ 1984. – zaboravljena vrijednost?! • Nekada se ipak gledalo za budućnost, a danas?(1.dio)

B. Begović

Razčlanba (raščlamba?) i smisao arhitekture na prostoru trga kralja Tomislava i oko njega u Pitomači - s pregledom povijesti i karakteristika profane i druge arhitekture – (Prilozi za prijedlog zaštite identifikacije i uređenja gradske (urbanističke) jezgre Pitomače u odnosu na povijesno-urbanističku situaciju i moderne urbanističke zahvate i apsurdne devijacije)
4. dio
PROVEDBENI URBANISTIČKI PLAN (PUP) IZ 1984. – zaboravljena vrijednost?! • Nekada se ipak gledalo za budućnost, a danas?(1)

Još godine 1982. (ili bolje rečeno početkom 1980-ih godina, budući da smo tada imali za predsjednika Skupštine Općine Đurđevac našeg Pitomačana Marijana Kukavicu, te dosta ljudi u strukturama navedene općine) predsjedništvo Mjesne zajednice Pitomača (MZ Pitomača osnovana 1. veljače 1965. godine – ukinuta u tijeku 1991.) podnijelo je zahtjev da se riješi pitanje trajnog riješavanja urbanističke slike Pitomače. Zahtjev je bio - da se zaista gleda u budućnost i da se te koordinate uzmu u obzir. Nevjerojatno je to da sam konkretno bio upoznat (i prisustvovao) sa predstavljanjem tzv. PUP-a (Provedbenog urbanističkog plana) 1985. godine u sklopu obilježavanja 300 godina Pitomače (obilježavanja brojnih jubileja u Pitomači što nije zanemarivo za Pitomaču, a o čemu ćemo drugom prilikom) međutim, nakon dolaska 1991. i razvoja situacije u vrijeme Domovinskog rata ovom PUP-u se zagubio svaki trag – I NITKO GA NI NE SPOMINJE IZ RAZNIH RAZLOGA, A NA NJEMU SE NALAZE TAKO KRASNE IDEJE I IDEJNA RJEŠENJA. No, uvijek postoji i ona poznata: da se istini ne može pobjeći. Mnogi prijedlog PUP-a koji je bio usvojen u tijeku 1985. godine jednostavno sakrivaju ili su ga jednostavno uništili, MEĐUTIM, na tom PUP-u koji je formata 104 x 137 cm.
Prikazana je Pitomača kakva bi trebala biti, npr. danas i u budućnosti – dvadesetak godina poslije? O tomu bi trebali odlučiti stručnjaci NEZAVISNOG KOVA! Sudeći prema tim projektima i prijedlozima koje su napravili stručnjaci koji nisu imali osobne veze sa Pitomačom dan danas nisu pronašli (odnosi se na projekte) adekvatnu zamjenu. Da stvar bude gora, konstruktivna i pametna, ne destruktivna riješenja itd. iz 1984. godine mogla bi pomoći sadašnjoj političkoj lokalnoj vlasti da uklopi PUP iz 1984. u sadašnja uređenja prostora u i oko centra mjesta.
Impresum ovog PUP-a je slijedeći:

«NAMJENA PLANIRANIH DRUŠTVENIH OBJEKATA»
- INVESTITOR: MZ PITOMAČA
- PREDMET-OBJEKT: PLAN UREĐENJA NASELJA, br. tehn. dnevnika 20-4301 («CROATIAPLAN», Zagreb, Lenjingradska ulica 1..)
- FAZA: broj priloga 8, mjerilo 1:2000.
- PROJEKTANT IDEJNOG RJEŠENJA: Lea Bošnjak, dipl. ing. arh.
- ODGOVORNI PROJEKTANT: Lea Bošnjak, dipl. ing. arh.
- PROJEKTANT SURADNIK: Ivana Ivas, dipl. ing. agr.
- CRTAO: Ivana Ivas, dipl. ing. agr.
- CRTAO: Snježana Naprta, arh. teh.
- RUKOVODITELJ PROJEKTA: Lea Bošnjak, dipl. ing. arh.
- DIREKTOR: Miljenko Weiss, dipl. ing. el.
- DATUM PROJEKTA: rujan 1984...

UKRATKO - KAKO BI PREMA TOM PUP-u TREBALA IZGLEDATI PITOMAČA U GRUBIM CRTAMA – NARAVNO, IZGRADNJA U BUDUĆNOSTI, GLEDANO IZ PERSPEKTIVE 1984. GODINE • DOBRIM DIJELOM BI SE ODLIČNO, NADAM SE, UKLOPILA U DANAŠNJICU.
Idemo od sjevera prema jugu.
• Na prostoru iza današnje osnovne škole prema tzv. «Buljincu» zamišljene su zgrade škole II. stupnja (što odgovara srednjoj školi). U tom prostoru zamišljeno je slijedeće: «kuglana i restoran», «zatvoreni bazen» i nova «osnovna škola». To se odnosi na prostor u trokutu između ulice braće Radića, ulice J.J. Strossmayera i tzv. «Buljinca» sjeverno od crkve.
• Na prostoru gdje se danas nalaze «Plodine» i nešto istočnije bio je predviđen «Dom umirovljenika» i «Garaže».
• Preko puta od ovih lokacija (sa druge strane Gajeve ulice), odnosno otprilike tamo gdje se danas nalaze stambene zgrade koje je izgradio «Croming», prema nekadašnjoj Mesarićevoj ulici (ulica D. Domjanića) ili «malom parku» i okolica zamišljena je kao «Đački dom» i «Dječji dom»...
• Zanimljivo je spomenuti da je na prostoru koji se danas zove ulica Stjepana Sulimanca bio zamišljen tzv. «Centar hotel» (od cca 15000 metara kvadratnih) u sastavu kojih zgrada bi bile trgovine, apoteka, slastičarna, praona, kemijska čistiona, banka, knjižnica, izložbeni umjetnički prostor, galerija, cvječarna itd. dok je DJEČJI VRTIĆ BIO PREDVIĐEN NA PROSTORU JUŽNIJE PREMA DRAVSKOJ ULICI (tzv. Radaši) U OPSEGU OD CCA 1100 METARA KVADRATNIH.
• Na ovom PUP-u posebno je zanimljiv kompleks stambenih zgrada sa garažama i zonom sa poslovnim prostorima u prizemlju i to u pozadini današnje ulice Augusta Šenoe prema ulici Petra Preradovića (ukupno cca 25 000 metara kvadratnih).
DETALJNIJE O OVOME PUP-u U NASTAVKU. MOŽDA POSLUŽI U KORISNE SVRHE!!!!!!!!!!


KADA UREDIMO ORIGINAL OBJAVIT ĆEMO GA U CIJELOSTI.

(Budući da nisam uspio pronaći bolju kopiju PUP-a ili izvornik • iz tko zna kakvih razloga netko ga skriva ili je uništen • tzv. Provedbenog urbanističkog plana, nekadašnje Mjesne zajednice Pitomača, a koji, prikazani, izvornik je trenutno na restauraciji i sređivanju za predstavljanje kao primjer i prijedlog današnjoj lokalnoj vlasti, ovdje prikazujem fragmente PUP-a iz 1984. godine – foto 1 i dalje.)

napisao:Branko Begović

- 15:19 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.