LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Ekološki incident 2: Na Dravi dvije manje elektrane vrijedne čak 400 milijuna eura - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

07.04.2010., srijeda

Ekološki incident 2: Na Dravi dvije manje elektrane vrijedne čak 400 milijuna eura

Vlada je odlučila da će graditi HE Molve1 i Molve2, dvije protočne elektrane zbog kojih neće biti većeg akumulacijskog jezera i negativnog utjecaja na okoliš
ZAGREB - Umjesto sporne hidroelektrane Novo Virje, na Dravi bi trebali graditi čak dvije HE manje snage, Molve1 i Molve2, odlučila je Vlada na prošlotjednoj sjednici na kojoj su utvrđeni prioriteti elektroenergetskih građevina. Projekt je ukupno težak oko 400 milijuna eura.
Te bi dvije protočne elektrane snage po 50 megavata trebale zamijeniti sporni projekt HE Novo Virje. Zbog poteškoća s Mađarskom, HE Novo Virje promijenjena je u ekološki prihvatljivu opciju. Nove bi elektrane bile smještene isključivo na hrvatskom teritoriju, a smanjenjem akumulacijskog jezera i snage elektrane smanjio bi se štetan utjecaj na okoliš, stoji u zaključku sa sjednice Vlade.

HidroDevastacija


FOTO1:Kako izgleda jezero i "izravnata" zaštićena rijeka Drava kod Varaždina! POVEĆAJ SLIKU!

Novac nije bačen
Godinama se govorilo o HE Novo Virje kao trajnom energetskom rješenju, no 2007. godine planirani je projekt snage 138 megavata ocijenjen neprihvatljivim od strane Ministarstva zaštite okoliša. Nakon te odluke, prekinut je proces ishođenja lokacijske dozvole. HEP je, kako stoji u Vladinom dokumentu, na dokumentaciju i istražne radove za HE Novo Virje uložio više od 30 milijuna eura.
Direktor HEP-ova Sektora za hidroelektrane, Josip Gabela, istaknuo je kako vrijeme mijenja uvjete te kako se nizom aktivnosti utvrdilo kako bi umjesto HE Novo Virje, koja je godinama bila predmet žustrih rasprava, bilo prihvatljivije izgraditi dvije manje protočne elektrane.
- Što se tiče spomenutog iznosa od 30 milijuna eura, koliko stoji u Vladinom dokumentu, smatram da je ta svota prenapuhana. U istražne radove i dokumentaciju uložena su značajna sredstva, to je sigurno, no mislim da se ipak ne radi o tolikom iznosu - kazao je Gabela za Podravski list.
Dodao je kako taj novac nije bačen u vjetar jer dokumentacija nije propala i može se koristiti za buduće radove na tom prostoru. Ne može se iskoristiti tek mali dio papirologije koji nije značajnije oštetio HEP-ovu blagajnu.
Ante Ćurković, direktor HEP-ova Sektora za razvoj, kazao je kako se tražilo kompromisno rješenje te se nada da je tim Vladinim prijedlogom konačno pronađeno.

HidroDevastacija


FOTO2: Meandri i rukavci zaštićene rijeke Drave na području Molvi koji će biti devastirani izgradnjom dviju hidroelektrana. POVEĆAJ SLIKU!


Gradnja može i sutra
- Tražilo se najpovoljnije rješenje zbog zaštite okoliša. HEP je išao u susret onima koji su bili protiv gradnje velikih građevina i narušavanja mikroklime. Vjerujemo da će studija utjecaja na okoliš pokazati kako ove dvije elektrane nemaju značajniji utjecaj na okoliš te će biti ocijenjene ekološki prihvatljivima - nada se Ćurković.
Dodao je kako je cilj Vlade energetsku strategiju provesti u što je moguće kraćem razumnom roku.
- Tehnički je sve spremno i izvedivo. Gradnja bi mogla početi sutra, čak ni novac nije najveći problem. Smatram da će posljednju riječ kod ostvarenja ovog projekta imati zaštitari prirode - zaključuje Ćurković.

izolacija


FOTO3: Područje Podravine koje je Vlada RH prometno izolirala najavom gradnji autocesta koje obilaze Podravinu i odlučila eksploatirati građenjem devastacijskih hidroelektrana. VIŠE O PROBLEMATICI PROMETNE IZOLACIJE PODRAVINE!


Anketa - Što o novim hidroelektranama na Dravi kažu upućeni:
Fosić: Jedva čekam!
Hećimović: Grozno!
Darko Koren, župan: - Dosad županiju nitko nije obavijestio o projektima hidroelektrana Molve1 i Molve2. Cijeli taj projekt mora proći proceduru županijskog prostornog plana u koji ti projekti nisu uvršteni. To će sigurno potrajati nekoliko godina. Moj stav o HE Novo Virje bio je jasan. Smatrao sam da je taj projekt negativan i razveselilo me odustajanje od njegove realizacije. O novim ću projektima moći reći više tek kad ću raspolagati s više informacija.
Stjepan Milinković, načelnik Gole: - Rješenje koje je manje štetno za okoliš predlagali smo i kad smo se svim snagama borili protiv HE Novo Virje. Projekt mora proći studiju isplativosti nakon koje ću moći kazati više i iznijeti svoj stav u javnost. Zasad je teško opširnije komentirati projekt s kojim nisam upoznat u cijelosti. Činjenica je da nam je energija potrebna, no pitanje je na koji će se to način realizirati.
Stjepan Fosić, načelnik Molvi: - Jedva čekam! Vjerujem da će projekt brzo zaživjeti. To bi značilo otvaranje novih radnih mjesta i novi izvor prihoda koji bi se rentom slijevali u općinski proračun. Mislim da je to spas za Općinu Molve i u potpunosti podržavam realizaciju ovog projekta.
Helena Hećimović, Dravska liga: - Zgroženi smo. Dvije manje elektrane nisu ništa manje štetne od jedne velike. Žalosno je da do danas u javnost nije izašla ni jedna informacija o ovom projektu. Ovaj se projekt prikazuje kao izlaz iz gospodarske krize, no smatram kako bi njegovom realizacijom dobili malo radnih mjesta, a izgubili očuvan okoliš i prekrasnu prirodu.
Podravski list
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Prvotravanjska sjednica Vlade RH
HE Molve 1 i 2
Sporazumom iz 1988. godine planirana je realizacija četiri vodne stepenice Đurđevac, Barč, Donji Miholjac i Osijek. Republika Mađarska odustala je od zajedničkog projekta, a aktivnosti na projektu VHS (višenamjenskog hidrotehničkog sustava) Osijek prestale su tijekom domovinskog rata.
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva rješenjem iz 2007. godine planirani zahvat HE Novo Virje od 138 MW ocijenilo je neprihvatljivim za okoliš te je prekinut proces ishođenja lokacijske dozvole. Time je prekinut projekt HE Novo Virje prema projektiranom rješenju u koji je HEP d.d. uložio preko 30 mil EUR-a na dokumentaciju i istražne radove.
Zbog poteškoća s Republikom Mađarskom i brisanja iz prostornih planova lokalne zajednice promijenjen je koncept objekta u ekološki prihvatljiv objekt poštujući principe održivosti. Umjesto planirane HE Novo Virje snage 138 MW, neto pada vode od 16,5 m prelazi se na koncept objekta sa dvije protočne elektrane snage 50 MW na istoj dionici rijeke Drave. Objekti bi bili isključivo na teritoriju Republike Hrvatske, a zbog smanjene akumulacije i snage HE smanjio bi se i utjecaj na okoliš. Projekti su nazvani HE Molve 1 i HE Molve 2.
Vlada.rh

- 17:09 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.