LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Plan izgradnje hidroelektrana kod Molvi iznenadio Podravce - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

13.04.2010., utorak

Plan izgradnje hidroelektrana kod Molvi iznenadio Podravce

KOPRIVNICA - Među prioritetne elektroenergetske objekte Vlada je svrstala dvije hidroelektrane na Dravi i to Molve 1 i 2. Podravska javnost tom je činjenicom u najmanju ruku iznenađena, s obzirom da je tek nedavno HE Novo Virje brisana iz svih prostornih planova. Župan Darko Koren i molvarski načelnik Stjepan Fosić tvrde kako ih nitko nije kontaktirao niti im predstavio projekte, a preduvjet realizacije je uvrštenje u lokalne prostorne planove.

Devastacija Drave


- Mislim da je to sve samo na razini ideje. Energetska strategija Vlade u suprotnosti je s onom koju je donio Sabor RH, tako da tu postoji još cijeli niz formalnih, administrativnih prepreka da bi se uopće o tome počelo razgovarati, rekao je župan Koren.
Molvarski načelnik Stjepan Fosić kaže kako bi sljedećeg tjedna mogao vidjeti projekte hidroelektrana, od kojih očekuje ostvarenje novih prihoda, te novog zapošljavanja u tom kraju.
Saborski zastupnik i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković kazao kako se za dvije manje hidroelektrane zna otprije. Dok smo se borili protiv projekta HE Novo Virje, bilo je govora da bi se išlo na dvije manje hidroelektrane, rekao je S. Milinković.
Zabrinutost posebno iskazuju ekolozi, a iako Helena Hećimović za sada ne najavljuje prosvjedne aktivnosti, upozorava na ogromno uništavanje okoliša do kojeg bi došlo prilikom izgradnje ta dva objekta, do kojih treba napraviti i prilazne puteve.
Svi se sugovornici slažu kako će biti potrebne brojne rasprave za usuglašavanje oko ovako važnog projekta.
- Mislim da će još jako puno vode Dravom proteći prije nego bi došlo do konkretizacije tih projekata, zaključio je župan D. Koren.

HEP spreman za gradnju hidroelektrana već sljedeće godine
Direktor HEP-ovog sektora za strateški razvoj Ante Ćurković kaže kako je lokalna javnost trebala biti odavno upoznata s projektom gradnje dviju manjih hidroelektrana na Dravi. S porukom da će rado projekt predstaviti, Ćurković je za Radio Koprivnicu kazao:
- Pod pretpostavkom da će, u skladu sa Zakonom o izgradnji, studija o utjecaju na okoliš u primjerenom roku biti prihvaćena, jer je ona nama jedini i važni i najvažniji dokument, u tom slučaju bi mi 2011. mogli ozbiljno početi s radovima.
A što se tiče bojazni da će dvije elektrane kod Molvi negativno utjecati na okoliš rijeke Drave, iako Ćurković kaže da bilo kakvi radovi utječu na okoliš, prenio je stav HEP-a:
- Taj utjecaj uopće nije negativan, nego je, naravno, pozitivan.
Istovremeno je priznao da je glavna poteškoća u realizaciji tog projekta zaštita okoliša.
- Mi kao prvo moramo s Ministarstvom zaštite okoliša dogovoriti sve u odnosu na prekogranični utjecaj na zajednički tok rijeke Drave s Mađarima, rekao je A. Ćurković.
Dodao je kako je interes HEP-a gradnja daljnjih elektrana na Dravi jer, kako je istaknuo, u Austriji ih je deset, u Sloveniji osam, a u Hrvatskoj su samo tri elektrane sa snagom od 250 megavata. Gradnja dviju hidroelektrana kod Molvi koštala bi između 400 i 450 milijuna eura, a trajala bi do pet godina, rekao je Ćurković i dodao kako se nada pozitivnom mišljenju lokalnog stanovništva o ovom projektu, jer smatra da je proizvodnja energije za potrebe Hrvatske u skladu s interesima stanovništva koje živi na obalama Drave te u skladu s odredbama zaštite okoliša. Također se slaže da predstoji usuglašavanje stavova i brojnih potrebnih mišljenja o ovom projektu.
Radio Koprivnica

- 17:27 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.