LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Bageri Hrvatskih voda kreću u uništavanje Ušća Mure - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

11.10.2010., ponedjeljak

Bageri Hrvatskih voda kreću u uništavanje Ušća Mure

Nakon što je Ministarstvo kulture odbilo regulaciju Ušća Mure u Dravu – hrvatsku Amazonu, Hrvatske vode su uz pomoć firme OIKON proglasile betoniranje i kamenovanje Mure radi „spašavanja“ stotinjak metara mađarskih tračnica PREVLADAVAJUĆIM JAVNIM INTERESOM! Taj će nas interes stajati nove desetke milijuna kuna!

Reguliranje ušća Mure u Dravu – konkretni primjer pranja novca Hrvatskih voda. Izmišlja se bilo kakva prigoda da se opravdaju silna davanja hrvatskih građana i pošto-poto potroše. Dok je proljetos i na jesen Hrvatska plivala zbog poplava (uzrokovanim zastarjelim poimanjem zaštite od poplava od strane Hrvatskih voda, koje je i EU sasvim jasno osudila), Hrvatske vode troše nove desetke milijune kuna na spašavanje stotinjak metara mađarske pruge?

Pod izlikom spašavanja mađarske pruge uslijed mogućeg probijanja novog ušća od strane rijeke Drave, Hrvatske vode su predložile opsežni plan regulacije cijelog područja. Mala obaloutvrda već desetljećima uspješno štiti mađarsku željezničku stanicu na samoj obali Drave od direktnog udara rijeke te ne postoji razlog za megalomanskom regulacijom cijelog područja. Željeznička pruga udaljena je više od stotinu metara od mjesta potencijalnog novog ušća, a sama željeznička stanica i nekoliko stotina metara.

Tvrtka OIKON pothitno je za Hrvatske vode napravila NOVU studiju koja daje zeleno svjetlo regulaciji Ušća Mure. Međutim, ISTI OIKON je prije dvije godine za ISTO područje napravio studiju koja je JE ONDA davala CRVENO SVJETLO, pokazujući svu pogubnost projekta i za prirodu i podravskog čovjeka! U čemu je razlika? Možda što su same Hrvatske vode platile studiju?

Kakav je to prevladavajući interes da se mještanima Legrada oduzme najljepša plaža u kontinentalnom dijelu Hrvatske, mjesto godišnjeg hodočašća, izvanrednu lokaciju za ribolov, spuštanje čamcima i izlete općenito? Da se uništi nevjerojatno prirodno blago, ponos Podravaca – hrvatska Amazona?

Strategija IPA Europske Unije gleda na ekološki turizam kao vodeću granu turizma na Dravi i za tu svrhu su spremni milijuni eura iz predpristupnih fondova.

Nema sretnijih ljudi od direktora Hrvatskih voda kada nesreća poplava zadesi građane, jer ti direktori će tada tražiti i dobiti nove milijarde kuna da bi ih potrošili na ovakav način! Prilikom posljednjih poplava, jedini komentar dužnosnika H. voda bio je „Dajte nam više novca!“

Ta činjenica govori da Hrvatske vode svim silama nastoje progurati što opsežnije, a time i što skuplje radove da bi na zaradili i ujedno opravdali silna davanja građana. Hrvatske vode raspolažu u 2010. s dvije milijarde i 358 milijuna kuna. To je nevjerojatan novac, to je 10 puta više nego što, recimo, iznosi proračun Ministarstva turizma za 2010. godinu.

Istovremeno, nakon desetljeća radova i uloženih silnih novaca, poplave još prijete Hrvatskoj - i zbog preusmjeravanja novaca na izmišljene potrebe poput ovog i zbog zastarjelog gospodarenja vodama koje ustvari uzrokuju katastrofalne poplave. EU je jasno okrenula leđa takvom nazadnom gospodarenju vodama, i uvela Okvirnu direktivu o vodama. Ova Direktiva o vodama je smjernica za upravljanje vodotocima nastala novim shvaćanjem rijeka kao vrlo važnim dijelom ljudskog krajolika. Direktivu su radili najbolji znanstveni umovi Europe koji su shvatili svu korist očuvanih rijeka i svu štetu neprimjerenih regulacija. Dakle, moderna znanost je ustvrdila, a EU upisao u zakone. Glavna misao Direktive je da se rijekama da prostora, a ne da ih se tiska u kanale! Drugim riječima, cilj ove Direktive je zadržati prirodni tok voda ili ih vratiti u prvobitno stanje. Izvještaj misije EU od ove godine jasno je pokazao kako je naše gospodarenje vodama primitivno.

Dipl.ing Goran Šafarek, Udruga Baobab
Dr.sc. Olga Jovanović, Udruga Baobab
Helena Hećimović, Ekološko društvo Koprivnica

- 16:48 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.