LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

U Pitomači obilježen Dan antifašističke borbe - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

22.06.2011., srijeda

U Pitomači obilježen Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe


Prigodom Dana Antifašističke borbe, 22. lipnja 2011.godine kod spomen obilježja poginulima iz NOB-a u parku u Pitomači predstavnici Općinske organizacije SDP-a Pitomača (Ivan Kovačević, Ivana Deskar i Stevo Smolek) te predstavnik županijske organizacije SDP-a Mate Vukušić položili su vijenac i odali dužno poštovanje poginulima u borbi protiv nacističkog i fašističkog okupatora u vrijeme Narodnooslobodilačke borbe.
Svim mještanima općine Pitomača čestitamo Dan antifašističke borbe!
OO SDP-a Pitomača

Antifašizam kao svjetski demokratski pokret nastao je kao reakcija na fašizam u cilju očuvanja demokracije i mira. Bio je to i ostao civilizacijski odgovor na narastajuću opasnost od totalitarnog i antidemokratskog, antiliberalnog i zločinačkog nastupajućeg nacifašizma. Stavljajući državu iznad naroda, na čelu sa neprikosnovenim vođom (Duce, Führer, Poglavnik) gaze se sva ljudska prava, širi rasna mržnja i segregacija, antisemitizam, teorija krvi i tla i vodeće uloge nadčovjeka (übermensch).

Dan antifašističke borbe


Poznati javni radnici i književnici pozivaju na otpor, organiziraju kongrese (Amsterdam 1932, Chicago 1934, Paris 1935.) i druge oblike obrane kulture i civilizacije od barbarskog napada fašističke agresije.
Radi ostvarenja svojih osvajačkih namjera fašističke sile osovine Italije, Njemačke i Japana stvaraju Trojni Pakt kojem se naknadno pridružuju satelitske porobljene države ili pokreti slični fašizmu, odnosno nacionalsocijalizmu (nacifašizam). Započinje II. svjetski rat.
Protiv sila osovine utemeljena je velika antifašistička koalicija Velike Britanije, Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Država Amerike, kojoj pristupa cjelokupni slobodoljubivi svijet.
U našoj domovini Hrvatskoj u okvirima Narodnooslobodilačke borbe naroda bivše Jugoslavije izrastao je veličanstveni pokret otpora okupatorima i njihovim sluganima ustašama, četnicima i drugima. Od devet korpusa u NOV Hrvatska je dala pet.
„ Borba koja je tada vođena spasila je Hrvatsku više no mnoge druge borbe, sačuvala je i proširila njezine granice, osigurala da Hrvati ostanu na pobjedničkoj i ispravnoj strani u Drugom svjetskom ratu. Bila je to borba koju bi Hrvati trebali slaviti jer bi bez nje puno toga danas bilo daleko gore.“ (T.Jakovina)
Veličanstvenom pobjedom savezničke antifašističke koalicije završen je II. svjetski rat uz ogromne žrtve (50 milijuna) spriječena je fašistička, anticivilizacijska agresija. Na antifašističkim tradicijama i zasadima osnovane su Ujedinjene nacije, što je i temelj državnosti Republike Hrvatske i civilizacijska osnova Europskih integracijskih procesa.

Svim žiteljima Virovitičko-podravske županije čestitamo 22.lipnja, Dan Antifašističke borbe
ZAJEDNICA UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA VPŽ

- 14:46 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.