LOGOpitomača

Općina Pitomača -Festival Podravine i Podravlja-Etno zbirka-FVK Mirko Lauš-UdrugaPING-Pitomi radio-112-Youtube Pitomača 2

Fotogalerija 1.-NOVO Fotogalerija 2.-Vrijeme 7 dana-Vrijeme 3 dana-Vodostaj Drava -radar Bilogora -Komunalno Pitomača -Pošalji mail!

Zašto se šuti o gradnji HE Molve 1 i Molve 2? - Pitomača - Blog.hr
najava zlatni klas -VIRTUALNE ŠETNJE- rijeka Drava


ZelenoSrceLogo

najava
prirodaPitomačeUSKORO

povratakPitomače






povratakPitomače
najava

NE mrzim


Pitomača

08.05.2010., subota

Zašto se šuti o gradnji HE Molve 1 i Molve 2?

- Ekološko društvo Koprivnica traži očitovanje Županije i upozorava na kršenje međunarodnih ugovora koje je potpisala upravo Vlada
Europski tjedan koji se upravo održava u Koprivnici prigoda je da slavimo vrijednosti Europe i ponosno istaknemo najveću vrijednost koju u tu istu Europu unosimo, a to su priroda i sačuvana rijeka Drava, no isto tako i trenutak u kojem moramo upozoriti na kršenje potpisanih međunarodnih sporazuma koje ne poštujemo, uvodno je rečeno na konferenciji za medije Ekološkog društva Koprivnica održanoj u srijedu 5. svibnja.

GlasPodravine


foto:Glas Podravine

Hrvatska protiv vlastitog potpisa
- Hrvatska je potpisnica direktive o pticama i staništima prema kojoj je Drava stavljena u nacionalnu ekološku mrežu i dio je budućeg zaštićenog područja u Europskoj uniji. Nadalje, na toj osnovi premijerka Jadranka Kosor osobno je u Mađarskoj potpisala sporazum prema kojem to područje postaje dio međunarodnog biosfernog rezervata Mura-Drava-Dunav, a sada nakon svega toga spominje gradnju hidroelektrana Molve 1 i Molve 2, upozoravaju ekolozi tražeći hitno očitovanje Koprivničko-križevačke županije koja mjesec dana nakon Vladinog prijedloga o novim HE – šuti i ne izvještava javnost.

Milijuni eura uzalud
Helena Hećimović podsjetila je na primjer HE Virje na čije studije je utrošeno 30 milijuna eura, a što je potom izbačeno iz županijskog prostornog plana.
- Jesu li HE Molve 1 i Molve 2 još jedan projekt koji će progutati nove milijune eura samo da bismo kasnije saznali kako od svega toga ipak neće biti ništa, upitala je Hećimović.

EU dala lošu ocjenu
Izvještaj Europske unije (Twinnings projekt) o načinu na koji gospodarimo vodama navodi da je upravljanje zastarjelo, šteti okolišu, preskupo je, stvara brojne posljedice i uništava funkcije rijeka, rekao je Goran Šafarek, te na primjerima europske prakse pokazao koliko je naš pristup upravljanju rijekama loš.

Ovaj ugledni znanstvenik pokušao je brojnim argumentima ukazati na činjenicu da bi Hrvatska do više energije došla obnovom postojeće mreže nego gradnjom novih elektrana te takav pristup ocijenio interesom građevinskih lobija.

- Jedan od argumenata HEP-a je i otvaranje novih radnih mjesta, međutim nova HE Lešće na Dobri, primjerice, je potpuno automatizirana bez ijednog zaposlenog! Spominju i razvoj turizma, no sam Institut za turizam je rekao da HE nisu turistički resurs nigdje u svijetu, pa niti kod nas, zaključuje Šafarek.
Glas Podravine
---------------------------------------------------------------------------------
ZAŠTO SE ŠUTI O IZGRADNJI HE MOLVE 1 I MOLVE 2?
Vlada Republike Hrvatske je početkom travnja 2010. donijela Zaključak o utvrđivanju prioriteta izgradnje elektroenergetskih građevina, među kojima su se našli već odavno planirani projekti kao HE Kosinj, a i neki naoko novi, HE Molve 1 i 2.
HEP ima ogromne gubitke u mreži, no ne otklanja ih (EU: 7-8%, RH: 23,5% )! Da HEP zaista želi više struje najprije bi obnovio električnu mrežu i na taj način, za manje našeg novca dobio više struje nego što sve najavljene elektrane mogu proizvesti zajedno! Zato je svaka nova gradnja elektrana, bez prethodne obnove mreže, samo dokaz da se ne gradi zbog struje već radi same gradnje i okretanja stotina milijuna kuna.
Da bi gurao projekte, HEP se služi vrlo agresivnim i neutemeljenim marketingom.
Jedan od argumenata koji se koriste za promoviranje novih HE je otvaranje novih radnih mjesta. Danas je u trendu da se sva proizvodnja automatizira pa će tako primjerice i nova HE Lešće na rijeci Dobri biti BEZ IJEDNOG zaposlenog.

Iako se za HE govori da su jeftin, čist i obnovljiv izvor energije, istina je da su HE vrlo skup, neodrživ i najmanje ekološki izvor energije te da je utjecaj HE na okoliš golem.

Izgradnjom HE narušava se prirodni sustav rijeke koji je od izrazite ekonomske važnosti, kao što je to obrana od poplava i pročišćavanje otpadnih voda iz poljoprivrede i domaćinstava. Također, na području nakon HE pada razina podzemnih voda te se na taj način ugrožava poljoprivreda koja je glavna gospodarska djelatnost ljudi uz Dravu, te opstanak šuma.
Jedna od najčešćih teza HEP-a kod izgradnje HE je razvoj turizma. Institut za turizam se javno oglasio na lažni marketing HEP-a i tvrdi da “HE nisu turistički resurs što dokazuju i brojni primjeri u svijetu i kod nas.”
Sve navedeno je potvrdila i Svjetska komisija o branama osnovana od strane Svjetske banke.
Prekoračenje planiranih troškova kod izgradnje HE je pravilo, te je na primjer najavljena cijena izgradnje HE Lešće iznosila 65 milijuna kuna, dok se danas spominje cijena od 95 milijuna kuna.
Danas su HE vrlo riskantan posao pa ih privatni investitori zaobilaze. Svjetska banka nekad je obilno financirala brane, no sada ih promatra kao neisplative.
Stvarna proizvodnja struje često je napuhana. Također, brane s vremenom gube efikasnost.
Kako su HE vrlo skupe, a produktivnost od strane građevinskog lobija napuhana, mnoge se zemlje zadužuju i potom te dugove ne mogu vratiti.
Također, održavanje brana je jako skupo.
Brane u svijetu danas se grade uglavnom zemlje u razvoju – zemlje bez zakona o okolišu, znanja o modernim izvorima energije, sklonosti korupciji i zapostavljanju blagodati stanovništva. Napredne zemlje se oslanjaju na modernije izvore energije, kao što su vjetar i sunce te će se i Hrvatska prije ili kasnije morati preorijentirati.

Osvrt na upravljanje Vodama
Nedavno je objavljen završni izvještaj Twinnings projekta Europske Unije koji je u Hrvatskoj dvije godine pokušavao sprovesti Okvirnu direktiva o vodama. Završni izvještaj Twinnings projekta zaključuje da je: sadašnje upravljanje vodama u Hrvatskoj zastarjelo, šteti okolišu, preskupo je, stvara mnogo štetnih posljedica, uništava mnogobrojne korisne funkcije rijeka.
Nakon stoljeća zloupotrebe svojih rijeka, Europska Unija je 2000. godine uvela novu direktivu u zemljama članicama: Okvirnu direktivu o vodama (ODV), središnji dio suvremenog i ekološki prihvatljivog upravljanja u Europi. Okvirna direktiva o vodama je smjernica za upravljanje vodotocima nastala novim shvaćanjem rijeka kao vrlo važnim dijelom ljudskog krajolika, kako po kvalitetu života, ali je jasno pokazala i ekonomsku korist od očuvanih rijeka. Direktivu su radili najbolji znanstveni umovi Europe koji su shvatili svu korist od očuvanih rijeka i svu štetu neprimjerenih regulacija. Dakle moderna znanost je ustvrdila, a EU upisalo u zakone.
(European Union Twinning Project - Implementing the Water Framework Directive in the Republic of Croatia, Rezultati projekta, http://www.wfd-croatia.eu/userfiles/file/Activity%20reports%20final/Rezultati_projekta_HRV.pdf,

Udruga Baobab

VIŠE:
Ekološki incident 2: Na Dravi dvije manje elektrane vrijedne čak 400 milijuna eura
Plan izgradnje hidroelektrana kod Molvi iznenadio Podravce
Planiranu gradnju hidroelektrana SDP smatra zastrašujućom
Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske povodom novih hidroelektrana na Dravi

- 09:47 - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

7 riječnih čuda Upoznajte 7 riječnih čuda Hrvatske!
jubitoIZBOR Podravske šoderice - trailer Režiju i scenarij potpisuje Goran Šafarek, kameru Goran Šafarek te koprivnički foto/video dvojac Andrej Bunić i Hrvoje Petrić Film će biti premijerno emitiran u srijedu, 29. svibnja, 18.30. HTV 2
jubitoIZBOR "Srednje Podunavlje - srce europske divljine". Režija, scenarij, tekst i najveći dio snimaka: Goran Šafarek
jubitoIZBOR Ne živi čovjek samo od kruha U spomen Kino klub Slavica i Mirku Laušu (1926.-2005.) Film snimljen 2004.godine. Ideja i realizacija Zdravko Jakupec.
Izmjena UPU Pitomača




Counter2:18.12.2008.